Mètode artesanal

PROCÉS ARTESANAL DE TREBALL

L'argila i el procés d'elaboració de la terrissa

  • Colar i preparar la terra.

Un cop arribada la terra a Puigdemont S.L-ceràmica artesanal, la preparem a la galetera fins a deixar-la al punt d'humitat i de flexibilitat ideals per començar a elaborar les peces.

 

  • Elaborar la peça a la roda.

Comença aquí un treball manual que requereix saber artesà, en el nostre cas, a Puigdemont S.L-ceràmica artesanal som ja la tercera generació que bevem de la tradició terrissaire de la Bisbal. Un cop la peça s’acaba, passa el primer dels controls, se’n poleixen els defectes o es rebutja.

 

REPASSAR PERFILAR
Repassar Perfilar

 

  • Engalbar i assecar

Quan les peces surten de la roda han de perdre la humitat i la ductilitat que eren ideals per portar a terme el pas anterior. Ara toca assecar la terrissa perquè adquireixi la duresa i rigidesa imprescindibles per a poder ser manipulada sense por de desfigurar els models. També durant aquest procés les peces s’engalben. L'engalba és la base del color i de la impermeabilitat de la peça, ja que actua com a vernís. Les engalbes són fetes de creta -base calcària de gra fi i micro-porosa del color escollit. Els colors tradicionals de la ceràmica de La Bisbal d'Empordà són els colors grocs i vermells de terra.

 

ENGALBAR ASSECAR
Engalbar Assecar

 

  • Pintar i decorar

Des de les decoracions tradicionals fins a les noves sèries de formes i colors, tot passant pels dissenys únics i exclusius dels encàrrecs personals posem el detall i el saber artesanal a cada peça perquè sigui única i irrepetible amb les pintures, les peres, els burins, els pinzells... A Puigdemont S.L-ceràmica artesanal hem dedicat un gran esforç, durant els últims anys, en investigar i obtenir nous colors i noves textures que s'han concretat en noves sèries de productes alternatives a les sèries més tradicionals.

 

dibuixar ratllar PINTAR
Dibuixar i ratllar Pintar
pintar torn xeringa
Pintar amb pinzell al torn Pintar amb xeringa

 

  • Vernissar

És l'últimprocés abans d'enfornar la terrissa. L'últim bany al que es sotmet a cada peça que es vitrifica amb la cocció i la impermeabilitza.

VERNISSAR

Vernissar

 

  • Cuita

La cocció lenta i a alta temperatura provoca la vitrificació de l'engalba, els vernissos i les pintures i dóna consistència i el seu color definitiu. Les reaccions químiques que es produeixen dintre del forn fan hàgim de calcular amb gran precisió les variables del producte, la temperatura i la durada, perquè qualsevol alteració en alguna d'elles podria suposa un canvi de color, o altres sorpreses indesitjades. Tot i que cada cuita és una sorpresa i fins que s'obre el forn no es pot estar segur del resultat.

 

CUITA

Cuita

 

  • Retocar

Quan les peces surten del forn és casi la trentena vegada que es toca la peça. El procés curós des de que es prepara l'argila continua un cop cuita. S'ha de controlar que està perfectament acabada sense cap imperfecció. Sabem que l'ofici exigeix cura i atenció per cada peça que es treballa, per tal de que a la fi del procés obtenir una peça original d'artesania de terrissa de La Bisbal que neix del saber tradicional en un taller familiar on no amaguem les ganes de crear nous dissenys de colors i alegria.

 

  • Exposició i venda

Comercialitzem el nostre treball nosaltres mateixes de del nostre obrador Puigdemont S.L-ceràmica artesanal a la Bisbal d’Empordà i a les botigues temàtiques.

Seguim alçant al torn una a una peces úniques per poder continuar gaudint de certs plaers combinant vista, sensacions, emocions disfrutant d'una taula parada de colors, un bol que provoca records d'una trobada o una persona, o beure aigua d’un càntir ben fresqueta.


proc treball comercialitzacio